June 19, 2009

Kapal pertama di dunia

Posted in al-Quran at 8:24 am by kamilan

1). Sepatutnya setelah membaca kisah Nabi Nuh akan menyebabkan hati bertambah tersentuh untuk mengharap pengawasan dan pertunjuk semata-mata daripada Allah SWT.

2). Nabi Nuh merupakan manusia pertama di dunia mencipta kapal yang menjadi pengangkutan di atas air.

3). Kejayaan Nabi Nuh mencipta kapal kerana ianya mendapat pengawasan dan petunjuk daripada Allah SWT.

4). Operasi menolong dan menyelamat sewajarnya bukan sahaja kepada manusia tetapi meliputi haiwan, unggas dan tumbuh-tumbuhan.

5). Kesungguhan, tabah dan sabar merupakan kunci kejayaan.

6). Kadang-kala isteri dan anak tidak akan bersependapat terhadap sesuatu perkara yang dirasakan baik.

7). Usia seseorang manusia yang hidup di dunia ini pernah diberi oleh Allah SWT sehingga beratus-ratus tahun.

Sekian dulu. 19 Jun 2009 (25 Jamadilakhir 1430).

==============================

Sumber: Sisipan MEGA; Ruangan Agama; Utusan Malaysia, Jumaat 5 Jun 2009

Nabi Nuh cipta kapal pertama

Kisah al-Quran

dan buatlah kapal itu dengan pengawasan dan petunjuk wahyu Kami, dan janganlah kamu bicarakan dengan Aku tentang orang-orang yang zalim itu; sesungguhnya mereka itu akan ditenggelamkan.” (Hud:37)

NABI Nuh ialah seorang nabi yang penyabar dan beriman kepada Allah Yang Esa. Nabi Nuh tidak putus-putus menyeru kaumnya supaya menyembah Allah Yang Esa. Pada mulanya, Nabi Nuh hanya menyebarkan agama Islam secara sembunyi namun setelah diperintahkan oleh Allah. Nabi Nuh pun menyebarkan agama Islam secara terbuka.

Setelah beratus-ratus tahun menyeru kaumnya ke jalan Allah, hanya sedikit sahaja yang percaya kepada ajaran Nabi Nuh. Ramai yang mengejek Nabi Nuh. Mereka menuduh Nabi Nuh gila.

Kaum itu juga cuba mencederakan Nabi Nuh. Apabila Nabi Nuh menyeru supaya menyembah Allah, mereka akan menyumbat telinga dengan jari. Mereka tidak mahu mendengar kata-kata Nabi Nuh itu. Mereka terus menyembah berhala yang dicipta oleh mereka sendiri.

Nabi Nuh berasa kecewa dengan sikap kaumnya itu. Sudah beratus-ratus tahun baginda cuba mengajak mereka untuk menyembah Allah, namun mereka tetap ingkar.

Oleh kerana terlalu kecewa, baginda pun mengadu kepada Allah: “Ya Tuhanku, janganlah kau biarkan orang-orang kafir ini tinggal di atas muka bumi Engkau. Jika tidak, nescaya mereka akan menghancurkan anak-anak mereka. Mereka akan menyuruh anak-anak mereka melakukan maksiat”.

Allah mendengar doa Nabi Nuh. Lalu Allah memerintahkan Nabi Nuh supaya membuat sebuah kapal.

Nabi Nuh dan pengikut-pengikutnya mula menjalankan perintah Allah itu.

Walaupun diejek dan diketawakan, baginda tetap sabar. Orang-orang kafir tidak tahu apa yang sedang dilakukan oleh Nabi Nuh dan pengikutnya itu. Mereka berasa hairan.

Ketika itu, tiada seorangpun pernah melihat kapal kerana tidak ada manusia yang pernah menciptakannya. Nabi Nuh menjadi manusia pertama yang membuat kapal.

Nabi Nuh menanam beberapa batang pokok dan menunggu sehingga pokok-pokok itu besar. Selepas beberapa tahun, pokok-pokok itu pun besar. Lalu, pokok-pokok itu ditebang untuk dijadikan papan.

Baginda menggunakan papan yang dihasilkan itu untuk membina kapal. Baginda juga menggunakan paku untuk membina kapal yang besar dan kukuh.

Nabi Nuh mengambil masa bertahun-tahun untuk membuat kapal itu. Dalam tempoh berkenaan, pelbagai cemuhan dan ejekan yang diterima oleh Nabi Nuh daripada kaumnya.

Walau bagaimanapun, baginda tetap bersabar dan meneruskan kerja-kerja pembinaan kapal tersebut. Setelah kapal itu siap dibina, Allah telah memerintahkan kepada Nabi Nuh untuk membawa masuk para pengikutnya, semua jenis haiwan secara berpasangan dan juga pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan.

Kapal yang dibina oleh Nabi Nuh mempunyai tiga tingkat. Pada bahagian bawah, dimuatkan binatang dengan setiap jenis jenis mempunyai satu pasangan. Pada tingkat kedua ditempatkan manusia sementara pada tingkat paling atas pula ditempatkan pelbagai jenis burung.

Nabi Nuh dan para pengikutnya diperintahkan oleh Allah membuat persediaan untuk belayar. Mereka menunggu tanda-tanda yang diberikan oleh Allah. Menurut sesetengah pendapat, terdapat 80 orang pengikut Nabi Nuh iaitu terdiri daripada lelaki dan pasangan masing-masing yang kesemuanya berjumlah 160 orang.

Isteri Nabi Nuh dan seorang anak Nabi Nuh yang bernama Yaam, tidak termasuk dalam senarai penumpang kapal. Kedua-dua mereka telah menentang ajaran Nabi Nuh dan termasuk dalam golongan yang ingkar.

* Petikan daripada buku Untaian 366 kisah daripada Al-Quran terbitan Edusystem Sdn. Bhd.

_____________________

Pengajaran:

Allah akan memberikan balasan kepada manusia yang melakukan kejahatan dan kemungkaran.

Informasi:

Kapal Nabi Nuh dibuat daripada kayu jati. Menurut Ibnu Abbas, panjang kapal itu 550 meter dan lebarnya kira-kira 300 meter. Ketinggian kapal itu kira-kira 15 meter. Bahagian luar dan dalam kapal disapu dengan minyak tar. Bahagian bawah kapal dibentuk cengkung membelah air.

Perbendaharaan kata:

Menyumbat = menutup

Mencipta = membuat

Dimuatkan = diisi, dipenuhi

===================================

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: